Dalarnas Museum lockar på loven

Att gå på museum kanske inte är vad som främst lockar barn och ungdomar men när det blir jul-, sport- och påsklov förändrar sig attityden relativt snabbt. Allt fler museum inser vikten av att vrida sitt utbud mot barnens förväntningar under loven. Familjerna är lediga tillsammans och vill göra något roligt och detta har många museum snappat upp och erbjuder familjedagar. Det syns även hos Dalarnas Museum.

Från den 2:a till 4:e mars 2016 genomfördes exempelvis en rad olika sportlovsaktiviteter för barn (och dess föräldrar).

Pyssel och tryck

Varje dag klockan 10 öppnades portarna och entrépriset var enbart 20kr för barn. Barn under 6 år gick in gratis. Dagen började med en härligt pysslande. Barnen fick göra stora eller små collage och pappersklipp tillsammans med andra. För klippa och pyssla är inte bara roligt – det är en kostform. Det visar sig inte minst på dagens andra punkt.

Klockan 13 kom Sonia Brandes och har programpunkten ”Lär dig klippa”. Detta kostade 50kr per barn och hade åldersgräns på 10 år. Det kan låta något simpelt med denna rubrik och klippa kan ju de allra flesta 10-åringar. Men det är inte alls lika många som kan klippa estetiskt, snyggt och skapa otroliga skapelser bara med sax och papper. Det är detta som Brandes lärde ut till ett stort antal entusiastiska barn och yngre ungdomar.

Det var inte bara ett barn som därefter ville åka hem och fortsätta pysslet. Det krävs inte mycket mer än saxar, pennor och en skrivare för att kunna skapa en mängd pyssel till regniga dagar eller de dagar då skolan är stängd. Ladda hem pyssel från nätet, köp billiga patroner och låt skrivare gå varm. Det är trots allt inte lov många veckor per år!

Utställningar

På onsdagen 3:e mars visade Branden upp utställningen ”En herrgårdssägen”.  Detta klockan 18 så på kvällen är det främst de vuxna man vänder sig mot. Direkt efter, kl 19, föreläste Gabriel Johnsson (Dalarnas konstförening)

Disco

När sedan 4:e mars kom var det ”megafinalen”. Klockan 12 brakade discot löst i museets entréhall. Fullt ös – i 30 min. Ett kort men intensivt disco som hade fri entré.