Segla Isjakt i Falun

isjakt falunFalun är en av de svenska städer som blivit känd för stort utbud av vinteraktiviteter. Ett bevis på detta var det när de anordnade Skid-VM 2015 med extremt lyckat resultat. En av de sporter som inte var med i VM men som man kan testa på i staden är att segla isjakt. Packa ner varma kläder i en vattentät duffel bag och förbered dig på en oförglömlig vinterupplevelse.

Issegling

Issegling är precis som att segla, fast enklare – och på is. För att testa på detta behövs inte några förkunskaper utan bara ett intresse att vilja ta sig ut i den öppna fria naturen och detta med en fart som få annars kommer upp i på isen.  Det är extremt lätt att lära sig och det tar därmed inte lång tid förrän även nybörjare kan segla fritt på de leder som är utmarkerade.

När man testar på isjakt på Orsasjön får man köra en modell som går under namnet Blokart. Har man mer kunskap eller vill åka med i en dubbelsitsig jakt är det modellen Isabella som gäller. Detta gör även att de som enbart vill njuta av åkningen och inte styra själv kan göra detta då man kan åka med en coach/guide.

Allt gällande säkerhetsutrustning som isdubbar, hjälm och flytoverall får lånas på plats. Det man däremot bör tänka på själv är att klä sig relativt varmt. För även om det är varmt i luften denna vinterdag så blir det rejält blåsigt när man får upp farten på segel”båten”

Det man ska komma ihåg är att denna aktivitet helt och hållet är beroende av vind. Har man bokat in en plats med isjakt och det inte är vind blir aktiviteten inställd. I dessa fall erbjuder arrangörerna långfärdsskridskotur eller andra aktiviteter på isen. Aktiviteter där minimal vind bara är en fördel.

Isjakt går att boka in på fasta dagar. Är man en större grupp går det även att boka tider för enbart denna grupp.