Tips på familjeäventyr i Finland

helsingfors
Här på Lugnets Äventyr så brukar vi regelbundet tipsa om olika utflykter och äventyr som familjer och företag kan ha nytta av. Nu har det blivit dags att vända blickarna mot Öst och grannlandet Finland. Finland är ett populärt semestermål för svenskarna eftersom det ligger så nära, och det passar perfekt på sommarens semester eftersom temperaturerna förstås är betydligt behagligare då.

Finland har ett bra utbud av roliga äventyr och aktiviteter både staden och på landet. Välj själva om ni vill vara äventyrliga och sova i eget tält, hyra mysig campingstuga eller lyxa till det på hotell. Tänk dock på att boka hotell i Finland i tid (om ni väljer det sista alternativet) eftersom allt snabbt blir fullbokat under sommarmånaderna. Här kommer några tips som din familj kan ha nytta av när ni planerar vart ni ska åka på sommarsemestern i år.

Forsränning i Lappland

Forsränning är något som passar både yngre och äldre äventyrare, och passar också bra för en familj. Forsränningen kräver inga förhandskunskaper, men man bör förstås vara medveten om att olika forser har olika starka strömmar och olika svåra rutter, så man bör aldrig ge sig ut på egen hand om man inte är expert. Leta upp en forsränningsföretag där du kan paddla lugnt tillsammans med familjen. Det går även utmärkt att kombinera forsränningen med vandring och camping i de Lappländska skogarna.

Kajakpaddling på de finska insjöarna

Finland kallas ju även för De Tusen Sjöarnas Land, och inte utan orsak. De finska insjöarna är många, och de är vackra. Att paddla kajak, sida vid sida, är ett utmärkt sätt att upptäcka nya platser utan stress. Att paddla tillsammans med familjen fungerar alldeles utmärkt. Större barn kan paddla själva och mindre barn brukar ofta uppskatta att flyta fram över vattnet i lugn takt. Varför inte hyra en mysig stuga i östra Finland att utgå ifrån under kajakpaddlingen?

Cykelsemester på Åland

Vill du vara helt säker på att klara dig på svenska under din Finland-resa, så är Åland ett hett tips. Cykelvägarna på Åland är oslagbara, och i kombination med fint väder under sommaren som Åland ofta har, så är cykelsemester på Åland ett säkert kort. Man kan hyra cyklar på plats eller ta med sina egna. Större barn kan cykla själva, och för mindre barn kan man hyra lättanvända cykelsläp. Campa i tält längs vägen eller ta in på hotell för att lyxa till det.

Storstadssemester och inomhussurfing

Känner du att du helst vill undvika smuts under naglarna på semestern i Finland, så kan du göra som tusentals andra svenskar och besöka huvudstaden Helsingfors. I Helsingfors finns mycket att upptäcka för både stora och små – allt från museer, shopping och restauranger till djurparker, badstränder och lekparadis. För de lite större barnen kan ett besök till Sirius inomhussurfing i Kotka vara ett roligt äventyr.

Det finns hur mycket roligt som helst att göra i Finland under sommarsemestern, var i Finland du än befinner dig.