Transport till kusten

Den största staden inom en tiomils radie är Gävle. Det är också den närmaste stad att åka till om man vill komma åt Sveriges underbara kust. Här finns både havsbad, en fin skärgård med pittoreska småöar och möjlighet att åka på båtturer.

Även inom turistnäringen satsar man hårt på att lyfta upp stadens närhet till havet. Ett tydligt exempel är området Bönan där det finns fiskerestaurang, en äldre fyr och det fortfarande går att köpa böckling direkt när den är nyrökt.

Läs mer om hotell & turism i Gävle

Hur tar man sig hit?

Bil: Det är extremt enkelt att åka bil mellan Falun och Gävle. Detta eftersom E16 går direkt mellan städerna. Sväng på motorvägen utanför Falun och åk på den ändå fram till Gävles stadskärna. Man kommer i detta fall att komma till Gävles centrala infart.

xtrafik

Buss: Både Swebus och X-trafik trafikerar sträckan. X-trafik är X-läns busstrafik och därmed kan man ha samma busskort som inne i stadstrafiken i Falun eller Gävle. Däremot kostar det självklart mer om man ska åka denna längre sträcka. Billigast blir det om man laddar ett värdekort och betalar med på bussen istället för att betala med kort. Kontanter tar de inte emot längre. Tiden blir knappt 2 timmar.

Swebus rekommenderas inte då de enbart erbjuder mycket långa resor. De har inte direktbuss mellan orterna utan det krävs att man åker till Uppsala eller till och med Stockholm för att byta.

Tåg: Både tågkompaniet, X-trafik och SJ trafikerar sträckan. Däremot ska man vara noga med att kolla restiden. Vissa av SJ tågen går via Uppsala. Det innebär att man får åka i över tre timmar vilket knappast är önskvärt.  Snabbast tågen mellan de två städerna tar ca en timme och 10 minuter vilket gör att det är det snabbaste transportmedlet.